Prei invriezen

Je kunt een verse prei invriezen, om deze vers te houden! Voordat je verse prei in kunt vriezen is het belangrijk dat je deze al een beetje klaarmaakt. Het klaarmaken van de prei is relatief eenvoudig. Om de prei in de vriezer te bewaren moet je deze blancheren.

Dit doe je door de prei in een pan met kokend water te plaatsen, waarna je deze enkele minuten laat koken. Na het koken spoel je de prei direct met koud water af. Het is belangrijk dat je de prei vervolgens laat uitlekken. Wanneer er vocht bij de ingevroren prei zit, kan dit de kwaliteit hiervan schaden. In de laatste stap kun je deze in porties verdelen om in te vriezen.

Een groot voordeel van prei invriezen is dat deze heerlijk lang vers blijft, waardoor je de prei niet in een keer hoeft te eten. Ook handig, wanneer je de prei in een eigen moestuin verbouwt. Je kunt er op deze manier het hele jaar van genieten! Tegelijkertijd gaat er veel minder prei verloren op deze manier.

Hoe lang kun je prei in de vriezer bewaren?

Een prei invriezen zorgt ervoor dat je deze langer vers kunt houden. Ook de smaak van prei zal optimaal behouden blijven. Wist je dat je een prei in de vriezer kunt bewaren voor maar liefst 52 weken? Niet alleen de smaak blijft hierbij behouden. Ook de vitamines in deze groente gaan niet verloren.

Je kunt voor het invriezen van prei zowel kiezen voor diepvrieszakjes, als voor -bakjes, omdat het een relatief stevige groente is. Een bakje heeft als voordeel dat je eventueel kunt stapelen, zonder dat de prei hierbij beschadigd raakt.

Prei in de koelkast bewaren

Een prei kun je prima gekoeld vers houden voor een langere tijd. Zo blijft een prei gemiddeld een kleine week tot soms wel 3 weken goed. Het is wel belangrijk dat de prei van een hoge kwaliteit is en nog geen kleine rottende plekjes bevat De kwaliteit van een prei achterhaal je, door naar de stevigheid hiervan te kijken. Een stevig prei zal je langer goed houden.

Hoewel het niet fraai staat, is het belangrijk om de koppen (het groen) van de prei te laten zitten. Hierdoor kun je bij gebruik gemakkelijk de buitenste bladeren van de prei halen, wat ertoe leidt dat de prei bij gebruik stevig is. De buitenste bladeren dienen als een beschermlaag rondom de prei. Zou je deze verwijderen, dan is de prei al snel minder vers.

Hoe moet je prei invriezen?

Wanneer je een prei wilt invriezen kun je deze het beste volgens ons stappenplan behandelen. Aan de hand van dit stappenplan ben je ervan verzekerd. dat de prei heerlijk vers blijft. Door de prei over de verschillende bakjes te verdelen, heb je het hele jaar door een fijne, kruidige groente tot je beschikking.

Stappenplan prei invriezen

Prei invriezen

Een prei invriezen is heel eenvoudig! Je kunt de prei ook in de koelkast bewaren, al zal deze dan al snel aan versheid verliezen. Vries prei uit eigen tuin in, of bewaar de restjes van een gerecht nog enkele weken in je vriezen.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen
calorieën 60 kcal

Ingrediënten
  

  • 1 prei
  • Snufje zout
  • 2-3 diepvriesbakjes of -zakjes

Instructies
 

  • Snijd de prei aan, zodat je een soort schijfjes krijgt.
  • Breng een kookpan met water aan de kook. Voeg een klein beetje zout aan het kokende water toe.
  • Laat de prei schijfjes gedurende 2 tot 3 minuten koken, zonder de deksel op de pan te doen.
  • Haal de prei schijfjes uit het kokende water en spoel de prei schijfjes af met koud water. Laat deze gedurende enkele minuten uitlekken.
  • Verdeel de prei schijfjes in geschikte porties. Kies bij voorkeur voor diepvriesbakjes, al zou je ook voor diepvrieszakjes kunnen kiezen.
  • Plaats de porties prei schijfjes in de vriezer.
Trefwoord prei invriezen

FAQ – Prei invriezen

Hoeveel gram prei per persoon?

Houd een richtlijn van 400 tot 450 gram prei aan per persoon. Deze groente zal nog sterk slinken, wanneer je dit kookt of bakt.

Hoe lang blijft prei goed?

Een prei invriezen verlengt de houdbaarheid hiervan tot zeker 10 à 12 maanden. In de koelkast of daarbuiten is een prei beperkt houdbaar.

Meer lezen over groente invriezen? Bekijk ons overzicht eens!

You may also like