Sla invriezen

Het invriezen van bladproducten als sla is niet aan te raden. Deze producten bevatten ontzettend veel water, waardoor er bij het ontdooien vrijwel geen normaal eetbaar product overblijft. Dit zou zonde zijn van het slaproduct dat je in huis hebt gehaald! Wil je toch sla invriezen? Dit kan wanneer je de ingevroren sla wilt gebruiken in een soep, op een pizza of als ander bij- product. Ook in bijvoorbeeld een smoothie kun je ingevroren sla gebruiken.

Aangeraden wordt om hierbij geen reguliere krop sla te gebruiken, maar uit te wijken naar ijsbergsla. Dit is makkelijker in te vriezen en behoudt z’n textuur beter. Door sla in te vriezen hoef je de krop niet in een keer te gebruiken, maar kun je dit over meerdere porties verdelen.

Hoe lang kun je sla in de vriezer bewaren?

Je kunt sla invriezen, al zullen zowel de structuur als kleur veranderen. Als bijproduct voor een soep of pizza is dit natuurlijk niet erg! Wanneer je sla wilt gebruiken voor een salade is sla invriezen sterk af te raden.

Bij sla invriezen is het verstandig om te kiezen voor een bakje. Op deze manier zal de sla minder snel beschadigen, dan wanneer je een diepvrieszakje gebruikt. Je hoeft sla als bijproduct niet perse te ontdooien. Je kunt het direct gebruiken!

Sla in de koelkast bewaren

Je kunt sla gekoeld vers houden. Een verse sla, kropsla of ander soort sla kun je gemiddeld 3 tot 5 dagen gekoeld vers houden. Het is vanzelfsprekend afhankelijk van de kwaliteit van de krop sla hoe lang deze exact goed blijft in de koelkast.

Bij sla gekoeld bewaren is het goed om de bladeren van de sla zo droog mogelijk te maken. Daar voorkom je mee dat er van de sla helemaal niets overblijft. Mocht er een plastic verpakking om de krop sla zitten, dan is het verstandig om deze te laten zitten tot je de sla wilt gaan gebruiken.

Hoe moet je sla invriezen?

Wanneer je sla wit invriezen kun je de sla het beste volgens ons stappenplan behandelen. Met dit stappenplan blijft de structuur zo goed als mogelijk behouden. Hierdoor kun je het langer vers houden voor de verwerking in vooral bijproducten. Wil je sla voor een salade vers houden? In dat geval heeft sla in de koelkast bewaren de voorkeur.

Stappenplan sla invriezen

Sla invriezen

Sla invriezen is niet de beste optie, wanneer je de sla langer vers wilt houden. Toch kun je restjes in de vriezer bewaren om ze op een later moment als bijproduct te gebruiken in een smoothie of bijvoorbeeld soep.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Salade
Keuken Nederlands
Porties 4 personen
calorieën 22 kcal

Ingrediënten
  

  • 600 gram sla

Instructies
 

  • Maak de sla klaar zoals je gewend bent. Dit betekent voor veel mensen het loshalen van de bladeren of het in repen snijden van de krop.
  • Spoel de sla heel kort onder koud water.
  • Laat de sla zo goed als mogelijk is drogen. Het is erg belangrijk dat de sla goed droog is! Maak gebruik van een theedoek of een stukje keukenpapier.
  • Verdeel de sla in bakjes voor het invriezen.
  • Plaats de sla in de vriezer.
Trefwoord sla invriezen

FAQ – Sla invriezen

Hoeveel gram sla per persoon?

Vaak wordt gerekend op 150 gram sla per persoon in een gerecht waar ook koolhydraatrijke ingrediënten aan toe worden gevoegd. Mocht je het aantal koolhydraten beperkt willen houden, dan zou je voor 200 tot 250 gram sla per persoon kunnen kiezen.

Welke vitamines zitten er in sla?

Een normale krop sla is rijk aan vitamine A. Sla staat niet bekend om de grote hoeveelheid vitaminen en mineralen. In ijsbergsla zit voornamelijk vitamine C en calcium.

Meer lezen over groente invriezen? Bekijk ons overzicht eens!

 

You may also like