Witlof invriezen

Je kunt witlof invriezen om dit langer vers te houden. Voordat je witlof in kunt vriezen is het belangrijk dat je deze eerst gaat blancheren. Dit doe je door de witlof, in al kokend water, enkele minuten te laten koken. Vervolgens spoel je de witlof voorzichtig af met koud water. Laat de witlof enige tijd uitlekken, zodat er niet te veel vocht tussen de witlof bladeren zit. Als dat is gedaan kun je witlof invriezen.

Bij witlof stronkjes invriezen profiteer je van een aantal voordelen. Zo kun je witlof stronkjes veel langer vers houden. Verpak ze per portie, zodat je precies kunt pakken wat je nodig hebt bij de bereiding van een gerecht. Niet alleen handig, maar ook nog eens goed om voedselverspilling tegen te gaan!

Hoe lang kun je witlof in de vriezer bewaren?

Je kunt een witlof heel eenvoudig invriezen. Een stronk witlof in de vriezer bewaren zorgt ervoor, dat alle voedingsstoffen en vitamines behouden blijven. Het invriezen van een witlof zorgt er daarnaast voor dat je de komende 52 weken heerlijke verse witlof in huis hebt.

Je kunt witlof stronken het beste in een voor de diepvries geschikt bakje bewaren. Zo voorkom je dat dit kwetsbare bladproduct bekneld zal raken. Dat zou zonde zijn!

Witlof in de koelkast bewaren

Wanneer je witlof enkele dagen na aankoop verwerkt is er niets aan de hand. Je kunt witlof in dat geval gekoeld vers houden voor de komende 3 tot 5 dagen. De exacte tijd dat je een witlof in de koelkast kunt bewaren is afhankelijk van de kwaliteit van de groente.

Bij witlof gekoeld bewaren is het goed om de buitenste bladeren te laten zitten, tot je de witlof uiteindelijk gaat gebruiken. Zo voorkom je dat je later nog meer bladeren onnodig moet verwijderen.

Hoe moet je witlof invriezen?

Wanneer je een of meer stronken witlof wilt invriezen kun je ons stappenplan gebruiken. Aan de hand van dit stappenplan zorg je ervoor dat je voor langere tijd heerlijk verse witlof in je vriezer kunt hebben, die je enkel nog hoeft te ontdooien.

Stappenplan witlof invriezen

Witlof invriezen

Witlof invriezen zorgt ervoor dat je deze groente tot circa 52 weken vers kunt houden. Ideaal, wanneer je deze groente zelf in de tuin hebt staan of niet direct alle witlof gebruikt bij de bereiding van een gerecht.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen
calorieën 28 kcal

Ingrediënten
  

  • 1000 gram witlof

Instructies
 

  • Laat de witlof geheel in takt. Verwijder geen blad.
  • Breng een kookpan met water aan de kook. Voeg een klein beetje zout aan het kokende water toe.
  • Laat de witlof stronken gedurende 2 minuten koken (zonder deksel).
  • Haal de witlof stronken uit het kokende water en spoel de witlof stronken af met koud water.
  • Laat deze gedurende enkele minuten uitlekken.
  • Verdeel de witlof stronken in geschikte porties. Kies bij voorkeur voor diepvrieszakjes.
  • Plaats de porties witlof stronken in de vriezer.
Trefwoord witlof koken

FAQ – Witlof invriezen

Hoeveel gram witlof per persoon?

Vaak rekent men op 250 tot 300 gram witlof per persoon in een hoofdgerecht. In een salade waarin je de witlof combineert met verschillende andere ingrediënten kun je de helft aanhouden.

Welke vitamines in witlof?

Witlof is rijk aan de vitaminen A, B en C. Daarbij zit er relatief veel foliumzuur in deze groente, wat een positief effect heeft op de gezondheid van je darmen. Wist je dat witlof veel gegeten wordt tijdens een zwangerschap?

Meer lezen over groente invriezen? Bekijk ons overzicht eens!

You may also like