Boerenkool invriezen

Boerenkool is een typische Hollandse groente! Wist je dat boerenkool invriezen heel eenvoudig is? Door de boerenkool in te vriezen hoef je deze niet direct volledig te eten. Voordat je boerenkool invriest is het belangrijk dat je deze al een beetje klaarmaakt. Dit klaarmaken noem je blancheren. Er zijn twee manieren waarop je dit uit kunt voeren. Ofwel door de groente eerst te koken, ofwel door de boerenkool in inmaakzout te zetten.

Als je ervoor kiest om de groente te blancheren kook je deze enkele minuten. Na het koken spoel je de boerenkool met koud water af en laat je deze uitlekken. Als de boerenkool is uitgelekt kun je deze in porties verdelen. Nu kun je de boerenkool invriezen, waardoor deze heerlijk vers blijft! Als je ervoor kiest om de boerenkool in het zout te zetten, dan kun je de boerenkool daarna gelijk verdelen in porties en invriezen. Gebruik bij voorkeur inmaakzout.

Het invriezen van boerenkool heeft als grootste voordeel dat deze langer vers blijft. Een ander belangrijk voordeel, is dat deze in porties kunt verdelen. Zo kun je wachten tot een geschikte dag om van een heerlijke stamppot boerenkool te genieten!

Hoe lang kun je boerenkool in de vriezer bewaren?

Kies je ervoor om boerenkool ingevroren te bewaren, dan blijven alle vitamines van deze groente behouden. Zo kun je op elk moment van heerlijke verse boerenkool genieten. Het invriezen van boerenkool verlengt de tijd dat je deze kunt gebruiken met maar liefst 52 weken.

Het boerenkool ingevroren bewaren kun je door de stevigheid van deze groente op twee manieren doen. Je kunt de porties verdelen in stevige diepvries zakjes of kiezen voor bakjes. Laat de lucht in een zak zitten, dit is niet erg bij het invriezen van boerenkool.

Boerenkool in de koelkast bewaren

Je kunt (voorgesneden) boerenkool gekoeld vers houden. Deze blijft dan meestal 5 tot maximaal 10 dagen heerlijk vers. Dit is zoals bij elke groente afhankelijk van de kwaliteit. Bovenstaande indicatie is gebaseerd op een verse boerenkool.

Ga je boerenkool gekoeld bewaren? In dat geval moet je absoluut voorkomen dat deze in de verdrukking komt. Bij voorgesneden boerenkool komt het soms voor dat er te veel vocht in de verpakking zit. Hierdoor is de boerenkool soms juist korter houdbaar. Houd hier rekening mee en verpak de boerenkool eventueel opnieuw, maar dan zonder het vocht.

Hoe moet je boerenkool invriezen?

Wanneer je boerenkool wilt invriezen kun je onderstaand stappenplan gebruiken. Aan de hand van dit stappenplan ben je ervan verzekerd dat je boerenkool “door te blancheren” voor een langere tijd heerlijk vers kunt houden in de vriezer. Nu hoef je jouw portie alleen nog te ontdooien!

Stappenplan boerenkool invriezen

Boerenkool invriezen

Een boerenkool invriezen helpt je te voorkomen, dat de groente in een keer opgegeten moet worden. Je hoeft niet bang te zijn dat de smaak van of vitamines in een boerenkool verloren gaan.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen
calorieën 102 kcal

Ingrediënten
  

  • 1 boerenkool
  • Snufje zout
  • 2-3 diepvriesbakjes of -zakjes

Instructies
 

  • Snijd de boerenkool aan, fijn of grof gesneden, naar wens.
  • Breng een kookpan met water aan de kook. Voeg een klein beetje zout aan het kokende water toe.
  • Laat de gesneden boerenkool gedurende 2 minuten koken, zonder deksel.
  • Haal de gesneden boerenkool uit het kokende water. Spoel de gesneden boerenkool af met koud water. Laat deze gedurende enkele minuten uitlekken.
  • Verdeel de gesneden boerenkool in geschikte porties. Kies bij voorkeur voor diepvrieszakjes.
  • Plaats de porties gesneden boerenkool in de vriezer.
Trefwoord boerenkool invriezen

FAQ – Boerenkool invriezen

Hoeveel gram boerenkool per persoon?

Ga uit van circa 150 tot 200 gram boerenkool per persoon bij de bereiding van de meeste gerechten. Zeker wanneer je boerenkool in een stamppot gebruikt is dit voldoende. Bij andere gerechten kun je voor iets meer boerenkool kiezen.

Hoe lang blijft boerenkool goed?

Boerenkool invriezen maakt dat je deze groente tot zeker 10 à 12 maanden kunt bewaren. Bewaar je de boerenkool in een koelkast, dan is de houdbaarheid hiervan beperkt.

Meer lezen over groente invriezen? Bekijk ons overzicht eens!

You may also like