Je kunt venkel invriezen om deze specerij langer vers te houden. Voordat je venkel in kunt vriezen is het belangrijk dat je de venkel al een beetje klaarmaakt. Hierbij laat je de venkel een aantal minuten in kokend water met een klein beetje zout koken. Als het koken is gebeurd kun je deze kruiden spoelen in koud water, even laten uitlekken en deze verdelen in porties. Nu kun je de venkel gemakkelijk invriezen!
Zorg bij het snijden van de venkel dat de stukken even groot zijn. Dat is voor het goed invriezen, maar ook voor het blancheren heel belangrijk. Bovendien kun je gelijke stukken ook gemakkelijker ontdooien en weet je precies wat je straks uit de vriezer haalt.
Ga je venkel invriezen? Dan profiteer je van een aantal voordelen! Het invriezen van deze specerij zorgt dat het zijn smaak behoudt, maakt het mogelijk om bij ieder gerecht de juiste hoeveelheid verse venkel te gebruiken en gaat voedselverspilling tegen.
Inhoudsopgave
Hoe lang kun je venkel in de vriezer bewaren?
Venkel invriezen is heel eenvoudig! Een venkelknol in de vriezer bewaren zorgt dat alle belangrijke vitamines behouden blijven. Ook wordt de echte venkelsmaak niet aangetast. Geniet straks van de anijssmaak die venkel aan je gerechten geeft! Het invriezen van een venkelknol verlengt de houdbaarheid met maar liefst 52 weken. Je hebt dus altijd heerlijke venkel in huis.
Bij het invriezen van kruiden kun je het beste diepvrieszakjes gebruiken, ontdaan van lucht. Ook speciale diepvries bakjes zijn een uitstekende keuze. Het voordeel van deze diepvriesbakjes is dat je venkel makkelijker kunt laten ontdooien.
Venkel in de koelkast bewaren
Je kunt venkel ook gekoeld vers houden. Een prima optie, voor wanneer de vriezer al gevuld is! Venkel blijft in de koelkast gemiddeld 5 tot 14 dagen heerlijk vers. Hierbij is het natuurlijk afhankelijk van de kwaliteit die de venkel heeft, hoe lang je deze exact kunt bewaren. Wij gaan uit van een verse venkel in de koelkast bewaren.
Bij venkel gekoeld bewaren kun je de verpakking ervan het beste laten zitten. Deze beschermt de venkel. Een venkelknol blijft hierdoor langer vers, dan wanneer je deze uit de verpakking zou halen. Hierbij zou een venkelknol veel vocht kunnen verliezen, wat uiteraard zonde is.
Hoe moet je venkel invriezen?
Als je een venkel wilt invriezen kun je het beste het onderstaande stappenplan aanhouden. Aan de hand van dit stappenplan verzeker je jezelf ervan dat je venkel voor een langere tijd in de vriezer kunt houden. Je verspilt hierdoor minder van deze heerlijke specerij. Je hoeft de venkelknol enkel nog te ontdooien voor gebruik.
Stappenplan venkel invriezen
Venkel invriezen
Ingrediënten
- 1 venkelknol
- Snufje zout
- 2-3 diepvriesbakjes of -zakjes
Instructies
- Snijd de venkel in kleine stroken, zonder het kruid ernstig te beschadigen.
- Breng een kookpan met water aan de kook. Voeg een klein beetje zout aan het kokende water toe.
- Laat de venkel gedurende 3 minuten koken (zonder deksel).
- Haal de venkel uit het kokende water. Spoel de venkel af met koud water en laat deze gedurende enkele minuten uitlekken.
- Verdeel de venkel in geschikte porties. Kies bij voorkeur voor diepvries zakjes.
- Plaats de porties venkel in de vriezer.
FAQ – Venkel invriezen
Hoeveel gram venkel per persoon?
Een normale portie bestaat uit 250 tot 300 gram venkel. Veel mensen eten venkel echter in een salade, waardoor 125 à 150 gram venkel volstaat.
Hoe lang blijft venkel goed?
Venkel invriezen maakt dat je deze specerij tot zeker 10 à 12 maanden kunt bewaren en vers kunt houden. In de koelkast is venkel vaak maar beperkt houdbaar.
Meer lezen over kruiden invriezen? Bekijk ons overzicht eens!